Mikkelin Soutajat tahkosivat kultaa ja hopeaa Nilsiässä 2012

15.7.2012

Kirkkoveneiden keskimatkojen paremmuus ratkottiin Tahkolla, Nilsiässä 9-10. toukokuuta. Mikkeliln naiset uusivat viimevuotisen kultansa ja sekajoukkue taisteli hienosti hopeaa 30 km:llä

Mikkelin Soutajien naisjoukkue menestyi loistavasti Kirkkoveneiden keskimatkoilla Tahkolla ja uusi viimevuotisen mestaruuden puolen minuutin erolla Jouteleen joukkueeseen. Lisäksi sekajoukkue paransi viime vuoden kolmatta sijaansa nousemalla hienosti hopealle.

Mikkelin naisjoukkue dominoi kisaa alusta alkaen. Perämies Esko Kotivuoren kipparoima venekunta joutui lähtemään 30 km:n kisaan ensimmäisenä joten mikkeliläiset päättivät pitää hyvää vauhtia lähdöstä maaliin. Reitti kierrettiin neljään kertaan ja jo ensimmäisen kierroksen jälkeen eroa toisena olevaan oli kymmenkunta sekuntia. Sulkava ja Joutele vuorottelivat toisella sijalla muutamaan otteeseen, kunnes lopulta Joutele nykäisi sen verran että Sulkava jäi pronssille. Mikkeli johti parhaimmillaan jo reilu 40 sek Jouteletta, mutta toiseksi viimeinen kierros toi Jouteleen jo 25 sek päähän. Heti väliajan kuultuaan Esko piiskasi tyttöihin hiukan lisää vauhtia ja eroa tuli lopulta puolisen minuuttia helsinkiläisiin.  Sulkava jäi Mikkelille minuutin ja 23 sek. Toisena joukkueena matkaan lähtenyt Kouvola keskeytti kierrettyään poijun väärältä puolelta heti ensimmäisellä kierroksella, joten maaliin pääsi vain kolme joukkuetta.

Viime vuonna ero taisi olla viitisentoista sekuntia Jouteleeseen, joten nyt Mikkelin naiset pistivät tuplaten paremmin. Marraskuusta lähtien mikkeliläiset ovat treenanneet systemaattisesti, joten voitto ei ollut järin suuri yllätys.

Joukkueen voiton arvoa nostaa se, että tahtiairossa hyvin soutaneet Riitta Halonen ja Maarit Partanen olisivat molemmat voineet jättää soudun väliin, sillä Maarit souti pikku kuumeessa ja Riitta loukkasi itsensä aamulla kisapaikalle lähtiessään ja joku olisi siinä vaiheessa suunnistanut suoraan "polille", mutta Riitta puri hammasta ja hyppäsi ambulanssin sijasta Tahkolle matkaavien kyytiin.

Mikkelin "kultaisessa" naisjoukkueessa kippari Esko Kotivuoren lisäksi soutivat: Maari Partanen, Riitta Halonen, Tiina Leinonen, Sari Jäppinen, Vuokko Kolehmainen, Tarja Väisänen, Anu Puttonen, Sari Repo, Arja Partanen, Seija Kontinen, Mervi Lipsanen, Sanna Rantalainen, Pirkko Laitinen ja Oili Holopainen.

Miesten kisa oli todella tiukka ja sen voitti Takon soutajat 7,5 sek alle kahden tunnin joten keskivauhti oli hitusen yli 15 km/h. Sulkava sai hopeaa 17,3 sek ja Evijärvi pronssia 32,2 sek voittajista jääneenä. Myös Hollola ja Kuopio jäivät alle minuutin voittajista.

Sääli, ettei Mikkelin Soutajien miesjoukkue lähtenyt kisaan mukaan. Jo Sulkavaa ajatellen olisi ollut kiva nähdä, mikä olisi ollut vauhti verrattuna muihin joukkueisiin, kun kaikki parhaat olivat mukana. Takon Soutajat taitaa olla vielä tänäkin vuonna liian kova pala muille joukkueille myös Sulkavalla. Viime vuonna Mikkeli hävisi Takolle 2,08 joskin alimittaisella radalla ja nyt tuolla erolla olisi sijoituttu kuudennenneksi, joten kova on taso miesten puolella, kun ei ole pienvenekisoja samaan aikaan.

Sunnuntaina sekasarjalaiset starttasivat jo klo 10.00 joten useimpien joukkueiden 7 naissoutajaa joutuivat soutamaan saman matkan vain vajaat 16 tuntia edellisen soudun jälkeen. Miehille lepoaikaa jäi vajaa 20 tuntia.

Takon Soutajat johti sekasarjaa alusta alkaen ja toisen kierroksen jälkeen Takon voitto alkoi häämöttää, kun eroa toisena olevaan Mikkelin Soutajiin oli tullut jo 25 sek. Kolmannella kierroksella Mikkeli yritti vielä kuroa eroa umpeen, mutta sitä tulikin reilu kymmenen lisää, joten viimeiselle kierrokselle lähdettiin Takon johtaessa 46 sekunnilla, Mikkeli toisena ja Sulkava kolmantena jo minuutin ja kuusitoista sekuntia jääneenä.

Takon Soutajat voitti lopulta ylivoimaisesti ajalla 2.04,34,8 jättäen Mikkeliä minuutin ja 12 sekuntia. Kolmantena maaliin tuli Sulkava joka jäi Mikkelille puolisen minuuttia.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä toisena sekunnin Mikkeliä edellä ollut Kuopion Soutajat jäi lopulta neljänneksi jo reilu 3 min voittajille jääneenä. Edellispäivän taktikoinnin johdosta levännyt Kouvolan Soutajat oli yllättävän vaisu jääden vasta viidenneksi.

Mukana sekarissa oli kahdeksan joukkuetta, joten Mikkelin Soutajien toinen sija oli upea suoritus ja osoitus siitä että kippari Esko Kotivuoren luotsaama joukkue on tehnyt talvella ainakin jotakin oikein, kun edellispäivän voiton lisäksi sunnuntaina tuli hienosti hopeaa.

Mikkelin hopeajoukkueessa soutivat kippari Esko Kotivuoren lisäksi Vuokko Kolehmainen, Riitta Halonen, Anu Puttonen, Tarja Väisänen, Sari Repo, Arja Partanen, Mervi Lipsanen, Terho Ylönen, Jouni Kakkonen, Reijo Parkkinen, Kari Laamanen, Tuomo Puttonen, Jani Partanen ja Ilkka Manninen.