Pienvenesoudussa kultaa Jounille ja Reijolle...

30.7.2012

Pienveneiden keskipitkän matkan SM-kisat soudettiin 28.7 Tampereen Pyhäjärvellä hyvissä olosuhteissa...

Pienveneiden keskipitkän matkan SM-kisat soudettiin 28.7. Tampereen Pyhäjärvellä melko hyvissä olosuhteissa, joskin pienet virtaukset olivat joko hyödyksi tai haitaksi useille soutajille.Järjestäjät olivat ilmoittaneet matkan pituudeksi 26 km, mutta jo kartalta mitattuna näki, että siinä oli muutama kilometri liikaa. Gps:ään tuli mittaa 23,7 km ja osalle hiukan enemmän ja osalle vähemmän riippuen soutulinjoista.

Mikkelin Soutajista oli mukana kuusi venekuntaa ja saavutuksena yksi kulta, kaksi hopeaa,  yksi pronssi sekä yksi neljäs ja yksi viides tila.

Kisojen kovinta vauhtia pitivät Mikkelin kivikovakaksikko Jouni Kakkonen & Reijo Parkkinen, jotka ottivat niukan mutta silti selkeän 17 sek voiton M-40 sarjan parisoudussa ennen Virtain Urheilijoiden Vaalin veljeksiä. Jounin ja Reijon aika oli 1:56:26 joka vastasi n. 12,2 km/h keskivauhtia. Mukana tässä lähdössä oli viisi soutuparia. Esim. yleisen sarjan voittajat hävisivät Jounille ja Reijolle reilu kaksi minuuttia. Onnittelut molemmille kauden ensimmäisestä Suomen mestaruudesta.

Mikkeliläisittäin toiseksi parhaasta saavutuksesta vastasi M-60 sarjan yksinsoudussa todella kovaa soutava Hannu Hoberg, joka ajallaan 2:16:13 jäi voittaja Jukka Vännistä tosin n. 5,30 min mutta jätti taakseen 4 muuta kovaa yksinsoutajaa. Hannun keskivauhti oli n. 10,4 km/h.  Sarjassa oli mukana 6 soutajaa.

Miesten 50-sarjassa vuorosoudussa Sulkavalla kultaa napanneet Jari Kuitunen & Timo Dyster joutuivat tällä kertaa tyytymään hopeamitaleihin. Vene ei jostain syystä kulkenut samalla lailla kuin Sulkavalla. Jarin ja Timon loppuaika oli 2:11:53 joka vastasi 10,8 km/h. Pojat jäivät kultamitaleista puolitoista minuuttia, mutta olivat 7,30 min nopeampia kuin kolmanneksi sijoittuneet Erkki Arponen & Kari Mannonen. Sarjassa oli kolme soutuparia.

M-50 sarjassa Mikkelin Kai Hirvonen & Markku Kolehmainen sijoittuivat pronssille ajallaan 2:03:24 jääden 4,45 min voittajaparille Jokela-Jokinen, joten kärki meni kovaa tässäkin ikäluokassa. Kain ja Maken keskivauhti oli n. 11.5 km/h. Mukana oli kolme venekuntaa.

Miesten vuorosoudussa yleisessä sarjassa oli mukana myös Harri Haavikko & Aki Väisänen, jotka jatkoivat hyviä otteitaan myös Tampereella. Sulkava oli jo lupauksia antava ja nyt tuli jo komeasti neljäs sija ajalla 2:12:58 . Kisassa oli mukana 7 venekuntaa. Poikien keskivauhti oli n. 10,7 km/h. Voittajiin nähden Harrin ja Akin vauhti oli paljon kovempaa Tampereella kuin suhteutettuna Sulkavan aikoihin.

Parisoudun 40-sarjan sekasarjassa soutaneet Vuokko Kolehmainen & Ilkka Manninen sijoittuivat seitsemän mukana olleen venekunnan joukossa viidenneksi häviten kovan loppukirin Takon soutajien Johanna ja Kimmo Mörölle vain kahdella sekunnilla. Vuokon ja Ilkan aika 2:07:47 vastaa 11,1 km/h keskivauhtina. Tämä sarja oli ehkäpä parisoutuveneistä kovatasoisin, sillä voittajapari Marita Lumiaho & Paavo Salosen voittoaika oli huima 2:00:54 eli n. 11,7 km/h ja he olisivat sijoittuneet pronssille niin M- 40 sarjassa kuin M-50 sarjassakin.

Kun on kotirata ja tuntee virtaukset, niin se näkyy myös tuloksissa lähes kaikkien Takolaisten kohdalta. Toisaalta takolaiset ovat nostaneet tasoaan soudussa joka sektorilla, joten varmasti kova työ ja satsaus soutuun näkyy tämän vuotisissa tuloksissa niin kirkkoveneiden kuin pienveneidenkin osalta.

Sm-kisojen yhteydessä käytiin myös kirkkoveneillä kovaa vääntöä 35 km:n matkalla.  Voittajiksi 24 venekunnan joukossa soutivat Kalmarin Soutajat ajalla 2:25:11 ja hopealle Kinkunkiertäjät, jotka saavat kiittää mitalistaan osaltaan Mikkelin lainamiehiä Kari Laamasta ja Jussi Seppälää. Kinkunkiertäjien loppuaika oli 2:28:04.  Matkan virallisesta pituudesta ei ole varmaa tietoa, joten jääköön kilometrivauhdit mainitsematta.