Mikkelin Soutajien kv sekajoukkue voitti Tampereen keskimatkan...

10.6.2019

Eipä asiakkaat Kangasniemen Reissupannussa vielä tienneet, että tuleva mörkö kakkonen oli saapunut kyläilemään...
(klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi )
Eipä asiakkaat Kangasniemen Reissupannussa vielä tienneet, että tuleva mörkö kakkonen oli saapunut kyläilemään... (klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi )
Voittajien on helppo hymyillä ja venee nousi telakalle kuin itsestään
Voittajien on helppo hymyillä ja venee nousi telakalle kuin itsestään
Nyt voi jo huokaista, että me tehtiin se porukalla.
Nyt voi jo huokaista, että me tehtiin se porukalla.
Suomenmestarit:
Ylärivi: Ilkka M, Mervi H, Sanna P, Jouni K, Heikki K, Jari K, Vuokko K, Markku K, Jarno V
Alarivi: Reijo P, Marita L-M, Rauno K, Laura S, Jaana V
Kuvasta puuttuu: Jaana P
Suomenmestarit: Ylärivi: Ilkka M, Mervi H, Sanna P, Jouni K, Heikki K, Jari K, Vuokko K, Markku K, Jarno V Alarivi: Reijo P, Marita L-M, Rauno K, Laura S, Jaana V Kuvasta puuttuu: Jaana P
Vastaanottajien määrä oli vähäinen, mutta laatu korvasi määrän. Kiitos Seikku.
Vastaanottajien määrä oli vähäinen, mutta laatu korvasi määrän. Kiitos Seikku.
Nyt viimeistään voi ja saakin kyynel tulla silmään, vai mitä sanoo Jari K ja muutkin.
Nyt viimeistään voi ja saakin kyynel tulla silmään, vai mitä sanoo Jari K ja muutkin.

Mikkelin Soutajien sekajoukkue voitti viikonloppuna ( su. 9.6. ) SM-kultaa kirkkoveneiden keskimatkalla Tampereen Pyhäjärvellä. Matkan pituus oli n. 24 km eli sama reitti kuin perinteinen pienveneiden keskimatkakin.

Voittoisa Mikkelin joukkue koostui pääasiassa seuran pienvenesoutajista, jotka halusivat haastaa itsensä myös kirkkovenejoukkueessa. Tutulla reitillä oli myös mukava soutaa, kun tiesi lähes koko ajan missä mennään, eikä tarvinnut aprikoida paljonko oli matkaa soudettu tai jäljellä.

Soutuolosuhteet Tampereella juuri ennen starttia olivat sateiset, tuuliset ja muutenkin ankeat, mutta onneksi olosuhteet muuttuivat sen verran, että aurinkokin alkoi paistaa ja kova tuuli piti huolen, että soutu oli silti melko haastavaa.

Kilpareitti koostui 12 km:n lenkistä joka kierrettiin kahteen kertaan. Mikkelin Soutajien joukkue hivuttautui hiukan epäonnisen startin jalkeen vastatuuliosuudella jo kuuden kilometrin paikkeilla hyviin asemiin toiseksi heti Takon Soutajien peesiin ja pysytteli siinä sitten melko helposti koko myötätuuli osuuden, vaikka eroa Takoon olikin kertynyt puoliväliin 7 sek. Tosin myös Ikaalisten Soutajat ja Kouvolan Soutajat pysyivät melko helponnäköisesti mukana lähituntumassa.

Puolivälin kohdalla Tako kääntyi siis ensimmäisenä vastatuuliosuudelle ajan ollessa 51:16 ja Mikkeli oli siinä vaiheessa perässä 7 sek ja Ikaalisten Soutajat hyvän käännöksensä ansiosta Mikkelistä vain 5 sek jäljessä. Kouvolan Soutajat oli tässä vaiheessa Mikkeliä jäljessä jo 11 sek.  

Toisella vastatuuli osuudella Mikkeli kiristi vauhtia ja saavutti Takoa, mutta niin tekivät Ikaalinen ja Kouvolakin. Takon Soutajat souti hieman omaa linjaansa ulompana kääntöpaikalle ja Mikkeli pääsi sujahtamaan kärkeen samalla kun Kouvola ohitti jo hieman väsähtäneen Ikaalisen joukkueen. Mikkelin isku tapahtui siis noin 17 km kohdalla ja siitä lähtien tilanne oli täysin omissa käsissä. Käännöksen jälkeen näytti melko selvältä, että voitto oli kahden kauppa. Mikkeli veti viimeiset 5-6 km koko ajan 15,4 - 15,5 km/h ja vain Kouvola pystyi peesaamaan koko ajan lähituntumassa. Kun matkaa oli jäljellä noin 2 km niin Kouvola päätti tehdä iskun ja lähti yrittämään ohitusta. Mutta mikkeliläiset olivat valppaana ja automaattisesti lisäsivät vauhtia, joten kouvolaisten ensimmäinen yritys ei näyttänyt tuovan mitään tulosta. Tosin Kouvola menetti samalla myös peesiavun ja joutui todella panemaan parastaan pysymällä veneenmitan jäljessä sivuummalla. Kun matkaa oli noin kilometri jäljellä niin alkoi näyttämään siltä, että Kouvola haastaa tosissaan Mikkelin tulemalla koko ajan sentti sentiltä lähemmäksi ja lähemmäksi. Tilanne ei olisi voinut olla yhtään jännittävämpi, kun matkaa maaliin oli vajaat 500 m.  Mikkelin perämies Markku Kolehmaisen siivittämänä joukkue taisteli viimeiseen asti ja sai sen mitä lähti rohkeasti hakemaankin eli voitti ennakkosuosikki Kouvolan ja samalla Suomen mestaruuden sekunnilla eli matkassa mitattuna n. 4-5 m:llä. Tämä jos mikään oli taisteluvoitto koko joukkueelta. Mestaruus tuli vaikka Kouvola oli toisella kierroksella 10 sek Mikkeliä nopeampi.

Kouvolan Soutajat antoivat täyden tunnustuksen Mikkelille hyvästä soudusta ja esim. kova yksinsoutaja Joni Närhi kertoi että viimeisten 5-6 km aikana peesatessaan Mikkeliä tuntui turhalta lähteä edes yrittämään ohitusta, kun vauhti jo siinä vaihteessa pyöri 15,5 km/h koko ajan. Viimeisellä kilometrillä ja varsinkin viimeisellä 500 m:llä Kouvola tosin lähestyi todella uhkaavasti Mikkeliä ja tuli lähes rinnalle, mutta matka heidän kannaltaan loppui valitettavasti kesken. Viimeinen kilometri tultiin lähes 16 km/h ja Kouvola pikkuisen kovampaa, mutta se riitti tällä kertaa loppuun asti.  Kiitokset Kouvolan Soutajille hyvästä ja mieleenpainuvasta kilpailusta. 

Kilpailun yhteislähtö aiheutti jännittäviä hetkiä, kun yhdeksän joukkuetta haki paikkaansa ensimmäisellä suoralla ennen käännöstä. Kosketuksista ja linjavalinnoista ei voitu välttyä ja muiden soutaessa ja yrittäessä väistellä kilpakumppaneiden airoja perämiehet selvittelivät välejään sen verran, että kilpailun jälkeen tuomarineuvosto saikin ratkottavakseen protesteja joukkueiden ajolinjoista. 

Mikkeliläisten mielestä he olivat koko ajan protestin tehneen joukkueen edellä, joten tottakai he saivat valita ajolinjansa ensin ja välttääkseen kalliolle ajon, joten pientä kiilausta siinä saattoi ollakin, mutta ei sentään mitään sellaista, mikä olisi ratkaissut kilpailun. 

Lopulta tuomarineuvosto teki aivan oikean ratkaisun ja Mikkelin Soutajien voitto sai sinetin ja pitkä odotus palkintojenjako tilaisuudessa sai arvoisensa lopun. 

Mikkelin Soutajat siis sekasarjan Suomen mestari, Kouvolalle hopeaa ja Takon Soutajille pronssia.

Mikkelin Soutajien pienveneilijöistä sekä 3-4 uudesta kovasta soutajalupauksesta kootun joukkueen voiton arvoa korostaa se, että yhteistreenejä ehdittiin pitää vain kolme kertaa, mutta jo niiden aikana jokainen huomasi, että mahdollisuudet ovat vaikka mihin ja varsinkin Tampereen lauantain naisten ja miesten keskimatkan soudun aikoja ja keskivauhtia seuraamalla usko omaan tekemiseen vain vahvistui jo edellisenä iltana ainakin osalle joukkueesta ja lopuillekin myös matkan aikana.

Mikkelin voittoisassa joukkueessa soutivat: 

Markku Kolehmainen perämies

Mervi Hotokka

Sanna Piili

Jaana Valtoinen

Vuokko Kolehmainen

Laura Salonen

Jaana Pettinen

Marita Loppukaarre-Markkanen

Jari Kuitunen

Jouni Kakkonen

Heikki Kääriäinen

Jarno Viljakainen

Reijo Parkkinen

Ilkka Manninen

Rauno Kuokkanen

Koko viikonlopun keskimatkojen tulokset löydät tästä.

https://www.takonsoutajat.fi/kilpailut/kirkkoveneiden-keskimatkan-sm-2019/

Teksti: Laura S / Ilkka M

Kuvat: Taina T / Heikki K / Jaana V