Mestari Matti keskellä, Leino Nisula ja Lars Svenskberg
MiSon mitalistit Jyväskylässä
Ritva, Matti, Vuokko, Rane, Jaana ja Laura
MiSon mitalistit Jyväskylässä Ritva, Matti, Vuokko, Rane, Jaana ja Laura

Pienvenesoudun SM - kisoissa Jyväskylässä 2.-3.9.-23 oli runsasaasti osallistujia, joskin oli sarjoja, joissa olisi saanut toki olla enemmänkin kuin yksi tai ei yhtään.

Sää oli mainio ja MiSon menestys myös erittäin hyvä. Kahden kisapäivän aikana seitsemän misolaista osallistui yhteensä kymmeneen starttiin. Lauantaina oli sprinttikisa ( ks. kuva ja soutukartta ) sekä viesti ja sunnuntaina normaalimatka. Soutuohjelma oli sellainen, että jos halusi, niin pystyi osallistumaan niin moneen kisaan kun haluaa, ehtii ja kuntoa löytyy.

Misolaisista sitä halua ja kuntoa löytyi ainakin Matti ja Ritva Reposelta, jotka urakoivat yhteensä viidessä startissa. Aamupäivän sprintissä Matti souti 70-sarjan mestariksi tuhannella metrillä ajalla 5:39 ja vähän myöhemmin Ritva oli samalla matkalla N-60 sarjassa kuudes ajalla 6:28

Iltapäivällä Ritva ja Matti soutivat sekaparisoudussa yli 60 v sarjassa sprintillä  neljänsiksi ajalla 5:21

Sunnuntaina Matti kävi "aamulenkillä" osallistumassa 70-sarjan kympille saaden hopeaa ajalla 58,58 ja iltapäivällä yli 60 v sarjassa Ritvan kanssa sekarissa tuli myös hopeaa ajalla 54,54 joten Matin saalis oli siis yksi kulta, kaksi hopeaa sekä yksi neljäs sija. Ritvan kolmen lähdön saldo oli yksi hopea, yksi neljäs ja yksi kuudes sija.

Voitosta voittoon kisoja soutaneet Vuokko Kolehmainen ja Jaana Valtonen tyytyivät "vain" kahteen starttiin ja kahteen kultaan parivene N-60 sarjassa. Ensin suvereeniin voittoon tonnilla 5:24 ajalla lähes puolen minuutin erolla seuraaviin ja kympillä voittoon riitti maaliin soutaminen. Kympin aika muuten oli 55:05 ja sillä ajalla olisi 50-sarjassa saanut pronssia.  Vuokon ja Jaanan olisi kannattanut soutaa N-50 sarjassa myös pikamatka, sillä sieltäkin kulta olisi ollut otettavissa, joskin tiukemmassa se olisi ollut, mutta aikataulullisesti se olisi ollut kuitenkin mahdollista ja palautumisaikaakin olisi ollut ihan riittävästi vähimmillään viisi minuuttia.

MiSon ainoan pronssimitalin toivat parisoudun 60-sarjan Laura Salonen ja Rauno Kuokkanen. Pari on kovassa kunnossa ja näytti lauantaina vauhtiaan tonnilla soutaen Lauran dybyyttikisassa neljänneksi 5:10 ajalla.

Sunnuntain kympillä Lauralla ja Ranella taisi kaikki osua "melkein" nappiin ja molemmille tuli se kaivattu mitali, joka oli tällä kertaa pronssia.  Hopeakin oli lähes tarjottimella 1,6 sek päässä, mutta vielä tällä kertaa sitä ei heille suotu.  Myös Lauran ja Ranen ajalla 50:36,8 olisi voitettu kultaa 40+ sarjassa. Kympin soudun aika oli kyllä sinänsä kovaa valuuttaa, vaikka kultaan eroa jäikin reilu minuutti. Valitettavasti kukaan misolaisista ei tainnut mitata matkaa, että tietäis edes suurinpiirtein, oliko yli vai alle 10 km.

Laura kertoi, että hänen ja Ranen soudussa ei vältytty draamalta. Kun pari lähti tekemään ohitusta kympin ensimmäisen kierroksen kääntöpoijulla, ei edellä soutanut pari huomannut sisäkaarteen sivusta tullutta venettä. Ohitustilanteessa edellä mennyt vene törmäsi sivuittain Salosen ja Kuokkasen veneen perään. ”Törmäystilanteessa veneemme vauhti pysähtyi täysin. Onneksi mitään ei mennyt rikki ja matka saattoi jatkua”, kertoo Salonen.

Yksinsoudun N-50+ sarjassa aika harva lähtee niin vähällä pienvenesoutukokemuksella soutukisoihin kuin kesällä MiSoon liittynyt Jenni Nenonen. Hän on soutanut ergokisoja ja kirkkovenettä, mutta pienvenesoutua ei ollut juuri kokeillut, mutta silti halusi lähteä katsomaan, mihin rahkeet SM-kisoissa riitää.

Itse sprintin kisa meni varsin hyvin, mutta soutamattomuus ja kokemuksen puute pienvenesoudusta vaikuttaa sen verran, että voimantuottoa ei pysty vielä realisoimaan itse kisassa. Jos kuitenkin soutaa 1000 m kahdella käännöksellä 6:11,4 ja jää voittajasta jotain 36 sek ollen kisassa yhdeksäs, niin voisi Jennin päättäväisyydestä veikata, että ensi vuonna tuo ero tippuu ainakin puoleen siitä mitä nyt oli.

Yhteenvetona vielä MiSon mitalistit

MiSon mitalirohmu oli Matti yhdellä kullalla ja kahdella hopealla. Vuokko ja Jaana kahdella kullalla, Ritva yhdellä hopealla ja Laura sekä Rane yhdellä pronssilla.

Tulokset pienveneiden sprintti- ja normaalimatkalta löydät alta.