Kilpailut ja tulokset

Puuvenesoutua ( kirkkoveneet ja pienveneet ) on harrastettu varmasti niin kauan kuin on ollut veneitäkin. Varsinaisesti puuvenesoutukilpailuja alettiin järjestää Sulkavalla 1970-luvulla. Puuvenesoutumuodoista etenkin kirkkovenesoutu on saavuttanut melkoisen suosion, varsinkin yritykset ja puulaakit ovat ottaneet lajin omakseen. Lajin suurin tapahtuma on Sulkavan suursoudut, mutta joka kesä järjetetään lähes sata soututapahtumaa ympari maata.

SM-kilpailuja järjestetään1, 2, 10, 25 ja 58 km matkoilla. Veneluokkia ovat kirkkovenesoutu, parisoutu, vuorosoutu ja yksinsoutu.

Olympiaveneet: Soutu on ollut mukana moderneissa Olympialaisissa lähes niiden alusta saakka. Suomalaismenestyksestä on huolehtinut lähinnä Pertti Karppinen, joka voitti kultaa yksikkösoudussa vuosina 1976, 1980 ja 1984. Olympialuokkien soutua harrastetaan yli 100 maassa kaikissa maanosissa.

MM-kilpailut järjestetään vuosittain sekä alle 18-vuotiaille, alle 23-vuotiaille ja aikuisille -kilpailumatka on 2000 m. Soudussa menestyneitä suomalaisia on löytynyt niin miesten kuin naistenkin puolelta. Heikki Haavikko otti pronssia vuonna 1996 miesten kevyessä yksikössä pronssia, Laila Finska-Bezerra voitti kultaa naisten kevyessä yksikössä vuonna 2000, ja Minna Nieminen samassa luokassa pronssia vuonna 2004. Kevyt yksikkö ei ole lajina olympialaisissa.

Tuoreimmat soudun arvokisamitalistit ovat Minna Nieminen ja Sanna Sten.
Ensimmäiset yhteiset mitalinsa he ottivat soutaessaan pronssia vuonna 2005 käydyissä MM-kisoissa Japanin Gifussa naisten kevyessä pariairokaksikossa, tämän jälkeen seuraavat mitalit tulivat samassa luokassa vuonna 2007 MM-hopeaa Munchenissä Saksassa ja saman vuoden syksyllä vielä naisten avoimessa luokassa EM-hopeaa Poznanissa Puolassa.
Minna ja Sanna on myös valittu edustamaan Suomea Pekingin olympialaisiin Kiinaan 2008.

 Sisäsoutu on soutumuodoista nuorin, mutta sekin jo laajalle levinnyt. Sisäsoudussa kilpaillaan Concept 2 -merkkisellä soutulaitteella, joka mittaa soutajan soututehon ja ilmoittaa sen näytöllään 500 m vauhtina, kalorinkulutuksena tai watteina. Sisäsoutua käytetään myös kuntoutuksessa ja sitä harrastavat monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät harrasta vesillä soutua lainkaan. Sisäsoudun kansallisia kilpailuja järjestetään vuodessa eri puolella maata, yleensä talvisaikaan kun järvet ovat jäässä. SM-tason kilpailuja järjestetään 500, 2 000,  10000 sekä/tai 6000 metrin matkoilla sekä 1/2-maratonilla ( naiset ja yli 70 vuotiaat miehet ) ja  maraton miehillä  .